Kinderen met buikpijn

Ongeveer 5 tot 20% van de kinderen in Nederland heeft last van chronische buikpijn. Vaak in combinatie met harde of juist te zachte ontlasting. Een vervelende aandoening die veel invloed kan hebben op je dagelijks leven, zoals: je humeur, hoe je omgaat met andere kinderen en je schoolprestaties. Soms voel je je zo ziek dat je niet eens naar school kunt.

Bij de meeste kinderen worden, na onderzoek door de huisarts of kinderarts, geen afwijkingen in de darmen gevonden. We spreken dan van 'functionele buikpijn' of van 'het prikkelbare darm syndroom'. Bij kinderen met prikkelbare darmen reageren de darmen overgevoelig op allerlei prikkels zoals: voedsel, spanning en emoties.

Effectieve behandeling met hypnotherapie

Uit onderzoek (2007) van kinderartsen M.Benninga en A.Vlieger, in samenwerking met hypnotherapeut C.Frankenhuis, blijkt dat hypnotherapie bij kinderen met prikkelbare darmen heel goed helpt. Vervolgonderzoek uit 2012 toont aan dat 70% van de kinderen ook op lange termijn, na vijf jaar, pijnvrij is gebleven.

'De baas over je darmen'

Als gespecialiseerde PDS-therapeut heb ik mij bijgeschoold om het wetenschappelijk onderzochte hypnotherapeutische protocol voor kinderen met chronische buikklachten te kunnen uitvoeren. Het programma heet: 'De baas over je darmen' en is bedoeld voor kinderen van 6 tot 18 jaar. Na een intakegesprek met jou en je ouders, bestaat de behandeling uit zes consulten in een periode van drie maanden. Je leert allerlei verbeeldings-, ademhalings- en ontspanningsoefeningen om de overgevoeligheid van je buik te verminderen. Elke dag thuis hiermee oefenen, zorgt ervoor dat het resultaat van de behandeling optimaal is.

Om voor deze behandeling in aanmerking te komen, is een schriftelijke diagnose van een huisarts of specialist nodig.

Copyright © 2017          
Alle rechten voorbehouden.          
Beheer door: Kairoos Producties